Deja de buscar respuestas y las encontrarás

Almendruco’s Trick

El misterio de la vida consiste en dominar el viejo truco del almendruco

 • Licencia de uso

  Licencia de uso

   www.flickr.com
   Esto es un script de Flickr que muestra fotos del álbum Favorites. Crea tu propio script aquí.
 • Sindicación

 • Subscribir Almendruco's Trick con Bloglines

  Si quieres recibir Almendruco's Trick en tu correo, escribe tu e-mail:

  Se te enviará gracias a FeedBurner  todas las estadísticas que puedas necesitar

  La Terra és plana

  5 August 2006

  La terra es plana. Curiosa manera d’atreure al possible lector i de sintetitzar la realitat mundial. En Thomas Friedman, reconegut periodista i guanyador de tres premis Pulitzer ens explica que significa que la terra s’està tornant plana. La globalització és la causa d’aquest aplanament de la terra. Aquesta globalització és una realitat indiscutible i està aquí per quedar-se, amb les coses bones i amb les dolentes. La globalització no té molt bona premsa. Aquest llibre també mostra la cara positiva de la globalització, la que crea riquesa, la que anivella el terreny de joc i la que com conseqüència de lo anterior, treballa en vers la pau. Una de les eines que ha fet possible la globalització es la xarxa de xarxes: Internet, la eina de comunicació global definitiva, que permet la comunicació instantània i barata arreu del món, i no controlada del tot pels governs mundials (Llegir sobre echelon). Internet escurça les distàncies i esborra les fronteres. A Internet no importa qui ets, perquè a Internet ets anònim i pots muntar una empresa o treballar-hi sense exposar-te a cap prejudici de ningú basat en la teva edat, salut, aparença, sexe, ètnia, etc…

  Internet permet connectar els centres de coneixement de tot el món i els acosta a qualssevol que tingui accés a un ordinador i a la xarxa. Evidentment, encara no hem arribat al punt que tothom qui vulgui hi tingui accés. La gent sense recursos està més preocupada sobre si avui menjaran o no que per consultar online quin mètode anticonceptiu li és més convenient.

  Internet ha possibilitat abaratir costos per les empreses i crear llocs de treball a països on els sous son més baixos que al país de la empresa matriu, però tot i així son bons sous en el país estranger. En aquests països, com la India per exemple, està ben considerat ser un operador telefònic, cosa que no impressiona gaire a EE.UU. per exemple. A més, a causa de la diferència horària, subcontractar segons quines tasques a treballadors d’un altre país significa que estiguin treballant en determinada tasca mentre tu dorms i tinguis la feina enllestida per quan t’aixequis a l’endemà. Això es productivitat!

  Es clar que amb el temps i l’avanç de la tecnologia, augmenta la competitivitat, perquè hi ha més gent capacitada i llesta per fer la teva feina millor, més ràpid i per menys diners. Cada vegada és i serà més freqüent tenir que competir amb gent de tot el món. S’ha acabat el dormir…si t’adorms ets història. La companyia que no sàpiga adaptar-se a la globalització deixarà de ser competitiva i de tenir un futur. Qui vulgui sobreviure en aquest nou món, ha de fer ús de la tecnologia i dels recursos estrangers. Si et dediques als negocis i no vas a veure a ningú de fora del teu país, ells vindran a veure’t a tu…per comprar el teu negoci. És per posar-se a pensar…i ràpid!

  Hem entrat a la era de la informació. La informació és poder, i ara la informació està molt més repartida.

  Aquests son els 10 aplanadors de la terra que han canviat el món…i seguiran fent-ho:

  1 – Menys murs i més finestres:

  La caiguda del comunisme. Reorganització de les economies comunistes a economies de lliure mercat establertes de sota cap amunt. Difussió del sistema operatiu Windows i de la comunicació horitzontal que permet l’ús del correu electrònic i del fax.

  2 – Netscape surt a Borsa:

  Passem d’una plataforma basada en el PC a una plataforma basada en Internet. El navegador web permet visualitzar pàgines, baixar documents i enllaçar informació. Es popularitza l’ús de la xarxa fent-la accessible a tothom.

  Avui en dia sembla que Internet hagi existit sempre, i navegar per Internet no té secrets per ningú. Bé, no sempre ha estat així…el primer navegador es deia Mosaic i va començar a funcionar el 1993 amb 12 usuaris. A partir d’aqui, en poc temps la xarxa s’expandeix i es produeix una mena de febre de l’or…que s’ha anomenat “bombolla de les puntocom” Els emprenedors veuen el futur, i en volen treure partit. Visca la digitalització! Es pot fer negoci d’un munt de coses digitals: informació, música, fotografia, publicitat, correu, hardware, software e infraestructures que transportin tots aquests bytes amunt i avall… Davant les enormes possibilitats de negoci, es produeix un gran esforç inversor per cablejar tot el món de fibra òptica, per terra i per mar. Aquest fet contribueix a abaratir el cost de les trucades transoceàniques.

  3 – Workflow software:

  Gràcies a la creació d’un llenguatge de descripció de dades (XML) i del seu protocol de transport (SOAP) ha estat possible la creació de programes per facilitar la creació, automatització de processos, estandardització, fiabilitat, augment de la productivitat i llibertat geogràfica. Aquests 3 primers aplanadors han fet possible la aparició dels 6 següents.

  4 –Codi font lliure:

  És a dir, permetre la col·laboració de virtualment qualssevol persona que pugui aportar alguna cosa d’interès al programa en qüestió. Permet oferir una alternativa al software de les grans corporacions. És gratuït i sovint funciona igual o millor. Dos terços dels servidors que formen Internet funcionen gràcies a Apache, que és un d’aquests programes gratuïts.

  Un altre exemple de col·laboració gratuïta pel bé comú es Wikipedia, la enciclopèdia online. Tú pots editar o afegir una entrada. El control del gamberrisme es fa mitjançant el NPOV (neutral point of view). L’objectiu del creador Jimmy Wales es fer que “cada persona pugui accedir lliurement a la suma de tot el saber humà”. …toma ya!!…

  Al 1991, Linus Torvalds comparteix amb el món el seu sistema operatiu de codi obert “Linux” que havia de fer la competència al omnipresent Windows.

  5 – Subcontractació:

  No calen gaires explicacions, no?. Sempre hi ha qui et fa la feina per menys. És un fet molt comú, potser massa… i en breu a Espanya la llei ho controlarà.

  6 – Offshoring (Trasllat de fàbriques a l’estranger per abaratir costos)

  Cada mañana en África se despierta una gacela.

  Sabe que tiene que correr más rápido que el león más veloz si no quiere que la mate.

  Cada mañana se despierta un león.

  Sabe que tiene que ganar a la gacela más lenta si no quiere morir de hambre.

  Da igual que seas león o gacela.

  Cuando salga el sol, más te vale empezar a correr.

  Xina es una amenaça, un client i una oportunitat. Per tenir èxit, no pots deixar-la de costat. En lloc de competir amb Xina, descomposes el teu negoci i penses quina part t’agradaria fer a Xina, quina part voldries vendre a Xina i quina vols comprar a Xina.

  Xina és el lleó…

  7 – Cadena de subministres:

  És un mètode horitzontal de col·laboració entre proveïdors-minoristes-clients per crear valor. Les empreses es veuen obligades a adoptar mecanismes tipificats i compartits per totes i a eliminar els punts de fricció. Un exemple d’excel·lència en aquest àmbit es Wal-mart. Ha aconseguit ser el minorista més gran del món gràcies a comprar directament als fabricants i a tenir el seu propi centre de distribució. Han automatitzat les comandes i el control d’inventari i aconseguit per tant mantenir al mínim el stock de productes, a la vegada que minimitzen les vegades que es queden sense producte. Wal-Mart tracta als proveïdors com socis enlloc de com adversaris.

  8 – Intromissió dels subcontractistes dins les empreses contractants (Insourcing):

  A primera vista sembla difícil deixar que una empresa externa organitzi les entranyes de la teva…però tenir aquesta confiança ha merescut la pena per molts clients de UPS. Aquesta empresa de missatgeria millora el servei de moltes empreses fent directament les coses que hauria de fer la empresa que tú contractes (reparar un ordinador, compres d’internet, disseny d’embalatges, sincronitzar entregues de subministres…) El fet que UPS rebi directament aquestes comandes estalvia viatges i temps…i per tant cost. La majoria de clients de UPS son empreses petites que poden comportar-se i competir amb les grans gràcies a deixar que UPS et gestioni el producte acabat.

  9 – Accés lliure a la informació:

  L’accés lliure al coneixement permet a l’individuo trobar el que més li interessa en termes de salut, feina i oci, etc. Certament, l’accés lliure a la informació que Internet prové millora la teva vida.

  10 – Els esteroides:

  Els esteroides son els que potèncien i faciliten la implementació, la gestió i l’aprofitament de tot el que els 9 aplanadors anteriors permeten fer.

  Un gran avanç en matèria de compartir la informació son els programes “peer to peer” tals com napster, edonkey, emule, etc. Mitjançant aquests programes ni tant sols cal que sàpigues fer una pàgina web o fer servir un FTP per compartir els teus arxius amb el món.

  La democràcia i la igualtat ha arribat a totes les llars connectades a internet. Mitjançant un blog (que vé de Web log, és a dir diari a la web) pots donar a conèixer la teva veu sense necessitat de ser periodista o de tenir coneixements informàtics gaire complicats.

  Amb la tecnologia sense fils WI-FI s’amplia encara més les possibilitats d’accedir a la informació i de comunicació des de qualssevol punt “calent”, és a dir, amb cobertura. Això vol dir accés a la xarxa per finalitats d’oci o de feina sense limitacions geogràfiques. Visca la mobilitat!

  El futur proper ens depara videoconferència a l’abast de tothom.

  La plana web de l’autor: http://www.thomaslfriedman.com/

  Escribe una respuesta

  XHTML: Puedes usar estos códigos html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>