Només hi ha emoció

Inteligencia emocional. Libro Almendruco's Trick Compliant.De tant en tant m’agrada dir: “Hay otros mundos…pero estan en este…” I es veritat, hi han molts móns, però si n’hi ha un que engloba i mana sobre la resta, podríem dir que és el món de les emocions.Existeix un llibre molt bó, best-seller mundial que us recomano de veritat que llegiu. Es tracta de “Intel•ligència emocional” d’en Daniel Goleman.

Aquest revelador llibre es un assaig que ens mostra des d’un punt de vista científic com funciona el nostre cervell. Explica molt bé l’origen de tota emoció amb el seu pensament i acció associades. El fet es que…si entenem com funcionem i perquè ens comportem com ho fem, podrem al menys, intentar controlar el procés per optimitzar els resultats obtinguts a causa d’unes emocions sàviament controlades i gestionades. Si alguna cosa ens fa humans és l’ús privilegiat que podem fer del nostre cervell -el més desenvolupat del món animal-, que ens permet dominar l’instint, demorar gratificacions immediates en favor de gratificacions més grans, l’autocontrol, tria de la millor opció en funció del resultat desitjat, etc… Les emocions són el vehicle que ens connecta amb el món, amb les persones que hi habiten. El món es percepció. I els sentits no veuen res en cares inexpressives. En tot cas no veuen res que valgui la pena. En canvi, quan les cares i els cossos mostren emocions, s’obre el canal de comunicació entre nosaltres, amb conseqüències sovint inesperades. Pot passar que no expressem bé una emoció o que qui la descodifica no la sàpiga interpretar. Això aboca la comunicació al desastre. No ens podem permetre suspendre l’assignatura de les emocions.

Som el que sentim, perquè fem el que sentim. No podem evitar sentir, no podem evitar actuar moguts per les emocions que ens embarguen. Però si podem aprendre a coneixe’ns millor i a controlar les nostres emocions des del mateix moment en que apareixen sense deixar que ens dominin. Això no solament és molt difícil de fer, sinó que també impossible fins a cert punt. El que sí està clar es que al menys, podem exercir un autocontrol que ens permeti afrontar amb calma les situacions negatives de la vida, enlloc de patir el que es coneix com segrest emocional. Aquest té lloc quan permetem que una situació ens desbordi i les emocions incontrolades s’apoderen dels nostres pensaments i accions amb conseqüències nefastes.

Tot i que la emoció està per sobre de la raó –com s’entén de la lectura del llibre que ens ocupa-, tant la emoció com la raó s’influeixen mútuament. Per això, no hem d’oblidar que podem canviar les pautes del nostre pensament, i en fer-ho, podrem canviar les nostres emocions, de tal manera que les controlem nosaltres a elles i no a l’inrevés. L’eina de treball de d’intel•ligència emocional és l’autoconeixença. A través de la consciència de les nostres emocions, i també amb la correcta interpretació de les emocions dels qui ens envolten (empatia) , podrem comunicar-nos de manera efectiva amb el món per obtenir el que necessitem (acceptació, reconeixement i fruïció de les relacions, per exemple).

A la vida ens farà molt més servei ser intel•ligents emocionalment parlant, que tenir un elevat coeficient intel•lectual. El C.I. està sobrevalorat. No ens garanteix en absolut l’èxit a la vida. En canvi, qui aprengui a moure’s amb soltesa dins del món de les emocions pròpies i alienes, es trobarà les portes obertes allí on es proposi anar i desenvoluparà el seu potencial com a persona. Són 493 pàgines que mereixen ser llegides… pel vostre bé!


Cualquiera puede enfadarse, eso es algo muy sencillo. Pero enfadarse con la persona adecuada, en el grado exacto, en el momento oportuno, con el propósito justo y del modo correcto, eso, ciertamente, no resulta tan sencillo.
Aristóteles, Ética a Nicómaco

Si us interessa el tema, podeu començar per aquests enllaços:

¿Qué es la inteligencia emocional?

Reseña: La inteligencia emocional de Daniel Goleman

Daniel Goleman: La inteligencia emocional en la práctica